5 Ocak 2018 Cuma

Ege İle Çizgi Romana Giriş

Çizgi roman severim:)

Ege bize geldiğinde, sevdiğim çizgi roman yazar ve çizeri Christophe Chaboute'nin Park Bench adlı kitabı henüz elime geçmişti. Şabote'nin (sanırım ismi böyle okunuyor) çizimleri siyah beyazdır. Genelde kitaplarında metin yok denecek kadar azdır. Park Bench ise tamamen sözsüz bir çizgi roman olduğu için, Ege uyumadan önce birlikte resimlerine baktık.

Bu kitapta, bir parktaki ahşap bir banka dokunan insanların dört mevsim hayatlarını izliyoruz. Bankın tahtasına isimlerini kazıyan genç bir çift, evsiz olduğu için bankı kendine yatak yapan  yoksul adam, onu kovalamayı kendine iş edinen bekçi, sürekli bankın ayağına işeyen köpek, elinde çiçekle bir türlü gelmeyen birini bekleyen adam,  bankın üstünden zıplayarak geçen kaykaycı çocuk, üzerine oturup muhabbet eden eski dostlar veya  bankın farkına varmadan yanından gelip geçen insanlar... Mevsimler birbirini kovalıyor. Yıllar gelip geçiyor. İzlediğimiz insanlar büyüyorlar, yaşlanıyorlar... Çizgi romandaki kimi haller  duygulandırıp hüzünlendiriyor, kimileriyse gülümsetiyor. Şabote'nin  siyah beyaz çizimleri müthiş etkileyici. Beni büyülüyor.


Elbette  dört buçuk yaşındaki çocuğa kitabın konusunu anlatmama gerek yoktu. Lakin, Ege'nin o şahane çizimleri görmesi, bankın dört mevsim halini konuşmamız şahaneydi.  Üstelik harikulade çizimleri seyreden Ege, babannesinin çizgi roman dünyasına  giriş yapmış oldu:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder