20 Nisan 2018 Cuma

Ege Ve Babanne Kitaplarının Şenliği


Ege,  kitapları çok ama çook  seven bir çocuk.  Onun kitapsever olması beni  ne kadar mutlu ediyor anlatamam. Çünkü babannesi de kitapları çok seviyor. Zaman akıp gidiyor... Ege gün be gün büyüyor. Ve büyüdükçe, babanne kitaplarına dokunmaya başlıyor. İnanın, Ege evdeki kitaplara dokundukça, kitaplık resmen şenleniyor:)

Murat Menteş'in kitap okumakla ilgili şahane bir videosu vardır. Tüm samimiyetiyle, kitap okumanın güzelliğini anlatır. Çok severim... Der ki:

"Her fiil bize bir şey öğretir. Yürümek mesafe duygusu hakkında bir fikir verir.  Daha doğrusu mesafe duygumuzu geliştirir.  Mesela manzara seyretmek bizim algımızı açar. Benzer şekilde okumak da bize bir çok şeyi öğretir. Okumanın değeri bize çok fazla şeyi bir arada kavratan bir eylem olmasındadır. Ne gibi? 
Mesela konsantre olmak. Okuyan insan konsantre olmayı bilir. 

Mesela hatırlamak. Diyelim ki yirmi üçüncü sayfada okuduğunuz şeyin ikiyüz yetmiş beşinci sayfayla bir bağlantısı olması beklenir. Okudukça hatırlama yetimiz güçlenir. Hatırlama yetimizin ne işe yaradığını fark ederiz. 

Sonra, muhayyileyi harekete geçirir. Zihni harekete geçirir. 

Okumak bize mesela vefa hakkında fikir verir. Söz gelimi üç ay önce bir kitaba başladınız diyelim... Bugün o kitaba tekrar geri dönersiniz. Yani bir şeye geri dönme, bir şeyi kenarda bırakmama, bir şeyden vazgeçmeme gibi hislere bizi sevkeder okumak...

Yani okumanın bir eylem olarak, benimsenmiş, özümsenmiş bir davranış olarak okumanın tek başına çok çok çok önemli, çok ayırıcı, çok yükseltici bir tarafı var.  Bizim insanlarımıza bunu kavratmamız gerekir. 

Kitaplardan öğrendiğimiz şeyleri kolay unutmayız. Okuyarak öğrenmek, dinleyerek öğrenmekten, izleyerek öğrenmekten çok faha farklıdır. Bir şeyi okuyarak takip ettiğimizde, bu bir hikaye de olabilir, içimizde  daha derin bir iz bırakır. Bir traktör gibi iz bırakır.  Yerine başka hiçbir şey koyulamayacak bir şeydir kitap. Hatta metin demiyorum, dikkat edin, kitap diyorum. Çünkü kitap şöyle bir şeydir, hemen göstereyim size... Mesela... Formu... Kapağı... Renkleri... Sayfaları... Kokusu... Yani.. Çok özel bir şeydir. Harika bir şeydir kitap.... " 

NOT - Ben yazmaya çalıştım ama... Asıl Videosu  burada...
https://www.youtube.com/watch?v=bG2dgUS6_Rc.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder